Friday, April 6, 2018

THE HURRICANE HEIST

THE HURRICANE HEIST Roba Cohena je akcijaš u maniru akcionog spektakla devedesetih. Po minutaži i kvalitetu akcije, Cohenov film ne zaostaje za onim što su devedestih potpisivali velemajstori akcije u visokobudžetnim filmovima. Međutim, sada su dvehiljadite i neke od stvari u Cohenovom filmu ne funkcionipu tako dovro. 

THE HURRICANE HEIST je snimljen za 35 miliona dolara u Bugarskoj, dakle recept je sličan kao u THE HITMAN’S BODYGUARDu, sa tom razlikom što ovde nema zvezda kao što je Ryan Reynolds, pa ni Sam Jackson, i oni su zamenjeni kompetentnim facama kao što su Toby Kebbel i Ryan Kwanten koji znaju posao ali da bi crossoverovali moraju imati jači materijal. druga stvar koju Kebbel, Kwanten i Maggie Grace nemaju je duhovit scenario koji je u BODYGUARDu postojao. Štaviše, ako apstrahujemo dosta dobru akciju čija maštovitost svakako vuče u big nineties i pulpy smeru, jedan od osnovnih problema ovog filma jeste upravo scenario koji silom donosi veliki broj likova, i i silom gradi neku paralelnu radnju iako je evidentno da se sve zanimljivo vezuje za jednu liniju priče. I onda kada se istupi iz linije u kojoj su Toby i Maggie a pre nego što se sve linije sliju i jednu, film prosto štuca. Nisu to neki fatalni nedostaci, ali svakako objaššnjavaju zašto ovde nije proradio budžetski recept koji je funkcionisao u THE HITMAN’S BODYGUARDu.

Konačno, iako je ovaj film izašao u bioskope i napravio tamo nekih 6 miliona dolara, što je svakako dobrodošao bonus glavnini prihoda koja će doći sa videa i Kine, on ima jedan VOD feel zahvaljujući tome što pored big nineties pristupa ima i specijalne efekte koji iskreno surovo vuku na vreme De Bontovog TWISTERa. Meni loši efekti ne smetaju kada je zamisao dobra, a zamisao ovde mahom jeste dobra i zadovoljava, ali realno današnja publika je navikla na više.

Kad je reč o fizičkoj akciji, automobilskim akrobacijama, tučama i pucnjavama, THE HURRICANE HEIST je bolji od prvog FAST AND THE FURIOSU koji je radio Cohen i na tom nivou čiste visceralne akcije ovo mu je možda i najbolji i najmaštovitiji film. Bugarska ekipa evidentno zna posao i to ovde pokazuje, naročito u domenu vehicular stuntova.

THE HURRICANE HEIST je u tom smislu po krajnjem efektu meni mixed bag na sličnom nivou kao FAST AND THE FURIOUS nastavci, s tim što je naravno daleko simpatičniji jer je snimljen sa manje para a podjednako mašte. Uprkos tome što donosi groteskni CGI barem ga ne troši na one stvari gde bolje izgleda kad se automobili ili ljudi lepo izlupaju.

Za ljubitelje akcije, ovaj film stoji kao preporuka. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment