Monday, April 16, 2018

UZBUNA NA ZELENOM VRHU

UZBUNA NA ZELENOM VRHU Čejena Černića, ekranizacija je romana Ivana Kušana u kojoj se serijal o KOKO praktično rebootuje i vraća na onaj događaj posle kog je Koko i postao poznat kao dečak-detektiv a to je potera za lopovom u njegovom zavičaju. Dakle, sada dobijamo film o "slučaju" na koji se referisalo u prethodnim filmovima.

Černić vrlo fino, minimalistički ali efektno tretira rustikalni ambijent, evocirajući filmove poput STAND BY ME, dobro zarobljavajući detinjaste rezone svojih junaka i gradeći misteriju koja je zanimljiva, sa suspenseom koji nije preintenziovan kako ne bi bio odbojan osnovnoj ciljnoj grupi a to su deca, ali ga ima.

Černić se vrlo suptilno estetikom retro dečjeg filma i uopšte imaginarijem SR Hrvatske i vremena koga više nema ali u tom pogledu nije preagresivan niti preniostalgičan. Začina ima sasvim dovoljno da zainteresuju stariju publiku ali da ne postanu sami sebi svrha.

UZBUNA NA ZELENOM VRHU ni po produkcionom zahvatu ni po dometima nije veliki film ali jeste tačno ono što treba da bude. Iako je podmlađivanjem junaka napravljen soft reboot u serijalu o Kokou, ova cela stvar ostaje sveža i što se mene tiče, rado bih nastavio da gledam i ovu galeriju podmlađenih junaka.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment