Monday, April 2, 2018

HAUNTED

Pretposlednji film Lewisa Gilberta HAUNTED izašao je 1995. godine i značajan je po tome što ga je producirao Francis Ford Coppola. Time je Lewis Gilbert uspeo da uđe u onu grupu starih reditelja kojima su ikone Novog Holivuda odale poštovanje, bilo da je to prijateljstvo Martina Scorsesea i Michaela Powella ili angažman Freddie Francisa na filmu CAPE FEAR bilo da je reč o produciranju filma Akiri Kurosawi krajem osamdesetih.

Gilbert je u ovom filmu ekranizovao rman Jamesa Herberta i po tome je ovo još jedan od njegovih kvinstesencijalno britanskih filmova, priča koja uključuje dugove, spektralne pojave, istražitelje natprirodnog koji su skeptici a onda se najsnažnije uvere u postojanje onostranog itd.

Glavnina filma se odigrava 1923. godine u jednom aristokratskom domu i svi elemtni su kanonski. Film je režiran kruto ali angažovano, pa ne izgleda kao delo reditelja koji ima već 75 godina.

Aidan Quinn svakako nije Dirk Bogarde ali Kate Beckinsale je harizmatična kao i neke od njegovih najpoznatijih diva. HAUNTED je izašao sredinom devedesetih, dakle pre nego što je nastupila pomama za britanskim pričama o duhovima tokom dvehiljaditih sa uspešnim naslovima poput LOS OTROS Alejandra Amenabara. Otud ova ekranizacija

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment