Saturday, December 16, 2017

CAT'S EYE

Reprizirao sam CAT'S EYE Lewisa Teaguea, triptih pre svega napetih priča po Stephenu Kingu, gde je književnik pisao i scenario. Mačka koja povezuje tri priče je u tek trećoj priči protagonista ali u ostalim je tek gimmick koji ih labavo povezuje. Teague je dosta vešto iskoristio mačku kao vizuelni i pripovedački cue i u tom pogledu CAT'S EYE ima dosta zanimljivo koncipirano vezivno "tkivo" kroz koje barem formalno odaje utisak celovitog filma a ne omnibusa. Doduše, kako su isti pisac i reditelj onda nije ni bilo potrebe za nekim jačim razdvajanjem priča.

Kao što je dobro poznato, Teague je jedan od meni najdražih Cormanovih učenika koji je ostao u okvirima repertoarskog filma. CAT'S EYE je snimao posle saradnje na vrlo visceralnom filmu CUJO po Kingu, kome pravi mali omaž u uvodu ovog filma kada bernardinac pojuri mačku. I uopšte postoji niz referenci na Kingov opus, recimo Woodsov lik gleda Cronenbergov DEAD ZONE na televiziji a u trećoj epizodi glumi Drew barrymore iz FIRESTARTERa. Uopšte činjenica da Woodsov lik gleda Cronenberga na TVu je već referenca samo po sebi.

Elem, ti ljupki detalji na stranu, Teagueov ključni argument u ovom filmu je suspense i on uspeva da ga proizvede u sve tri priče. Treća priča je u pogledu koncepcije creature feature i u tom domenu ja najšarenija ali je suspense u psihološkom smislu najupečatljiviji u prvoj priči, upravo kroz glumačku igru Jamesa Woodsa. U tom smislu, svaka priča služi kao showcase Teagueovog majstorstva - prva u građenju psihološke napetosti u zapletu koji je na granici TWILIGHT ZONEa i Kafke, druga pak u stvaranju napetostičisto filmskim sredstvima, na tragu Harolda Lloyda, u okolnostima gde pretnaj vreba iz nekih arhetipskih situacija i košmara smeštenih na svakodnevne lokacije, dočim je treća priča creature feature gde napetost proističe iz ovaploćenja košmarne kreacije.

Kingove priče imaju svoju mehaniku, razvijaju se i idu prema efektnoj završnici ali u ovom filmu pokazuju i dramsku višeslojnost i generišu u prvoj i trećoj situaciji naročito istinski košmarnu atmosferu kroz nemogućnost glavnog junaka da objasni svoj problem okolini što svemu ovome uprkos razigranosti daje zdravu dozu teskobe.

CAT'S EYE možemo percipirati kao Kingovu reviju, kao jednu kompilaciju njegovih motiva iz vremena kada je bio na svom prvom vrhuncu, ali ovo je definitivno film koji je teško mogao biti bolji u okvirima onoga što su mu bili kapaciteti.

Važno je napomenuti da su na filmu sa Teagueom sarađivali i doajeni Jack Cardiff kao DP i Alan Silvestri kao kompozitor muzike (iako ključni muzički cue daje grupa Police).

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment