Monday, December 25, 2017

BONES OF CONTENTION

Pogledao sam BONES OF CONTENTION Andree Weiss, dokumentarni film koji prepliće tragičnu sudbinu Garcie Lorce,, temu kuture sećanja na žrtve Francovog režima i represiju nad homoseksualcima u njegovoj Španiji. Ovo je veliki broj tema od kojih je tema žrtava u najširem smislu verovatno najmanje zastupljena i najmanje razjašnjena a opet je u odnosu na ostale ima srazmerno mnogo. Naravno, funkcija tog opšteg okvira je da prikaže zapravo kako je posle Francove smrti došlo do dogovora elita koji je rezultirao sporazumom o opštoj amnestiji gde su obe strane pomilovane a to se zapravo više isplatilo frankistima.

Lorcin okvir je pak trebalo da posluži kao paradigma, priča o pozitivnom stereotipu homoseksualca što danas deluje pomalo retro i najpoznatijoj LGBT žrtvi Franca i Španskog građanskog rata. Dokumenti koji su nađeni posle Lorcine smrti pokazuju da je jedan od razloga za njegovu likvidaciju pored levičarskog angažmana i statusa u španskoj kulturi bila i otvorena homoseksualnost.

Konačno, najzanimljiviji deo jesu zapravo doživljaji samih homoseksualaca iz Franckovog doba. Njihovi susreti sa policijom, boravci u zatvoru i svakako - najapsurdniji deo da lezbejke nisu progonjene jer ženska seksualnost kao takva nije uzimana u obzir pa je samim tim svako njeno ispoljavanje bilo potpuno nezamislivo i van interesovanja režima. Nihovi rituali u cruisingu spadaju u najzanimljivije elemente filma.

Andrea Weiss stvari zahvata preširoko ali na kraju uspeva da se izbori sa barem dve od tri teme, to su Lorcina smrt i LGBT iskustvo u Španiji pod Francom. Estetski ovaj dokumentarni film je dosta ravan i rutinski sa dosta naracije iz voiceovera, ali tema je zanimljiva i sagovornici su relevantni. Otud, za one koje zanima ova tema i uopšte atmosfera Francove Španije svakako da ovaj film ima šta da pruži. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment