Thursday, December 21, 2017

YURI NOSENKO, KGB

Mick Jackson je britanski reditelj u čijoj journeyman karijeri ipak možemo prepoznati jedan niz kojim bi mogao zaslužiti eoitet "britanskog Olivera Stonea". Uostalom, sa samim Oliverom je i sarađivao kada je u njegovoj produkciji za HBO radio film o McMartin Trialu. YURI NOSENKO, KGB je britanski televizijski film sa ozbiljnim production valueom u kome glavnu ulogu igra Tommy Lee Jones i obrađuje enigmatični slučaj sovjetskog prebega iz 1963. godine sa kojim CIA nije bila načisto tri godine da li je provokator ili pravi prebeg, da bi se na kraju maltene paralisala i podelila usled te dileme i prelomila da je reši na način koji najviše odgovara starešinama.

Priča o Nosenku je praktično neverovatna, kontroverzna na više nivoa, između ostalog i po svom značenju unutar istrage ubistva JFKa. Jackson ima izuzetnog Jonesa u glavnoj ulozi, i ostatak glumačke ekipe je izvanredan, a scenario Stephena Davisa je efikasan, konkretan ali i suptilan u nagoveštavanju šire konspirološke slike koju nosi slučaj Jurija Nosenka.

Jacksonova režija je sigurna, u svakom pogledu. Film je atmosferičan, izuzetan u rekonstrukciji epohe na limitiranom budžetu, i nema nijednog razloga da se ne prikaže u bioskopu. U svakom slučaju, može stati uz rame sa Jacksonovim klasicima poput THREADSa ili LIVE IN BAGHDAD. Otud je i angažman priče o Nosenku diskretniji od Jacksonovog rada u A VERY BRITISH COUP, ali je jasan.

Ovaj televizijski film nije lako naći, ali ko ga locira neka obavezno pogleda.

No comments:

Post a Comment