Friday, December 22, 2017

GOTHAM

GOTHAM je Showtimeov televizijski neo noir iz 1988. godine. Tommy Lee Jones igra gumshoe privatnog detektiva a Virginia Madsen igra fatalnu ženu. Šta je moglo poći naopako?

Nažalost, mnogo toga. Za početak, Lloyd Fonvielle je po struci scenarista i ovo mu jedini reditelsjki rad, i to sa razlogom. GOTHAM je neo noir koji istovremeno rekonstruiše i reinterpretira žanr, i zajtevao je vrlo sofisticiranu stilizaciju na svim nivoima a od njega to nažalost nije mogao da dobije jer je nažalost nedorastao zadatku. Njegovo poznavanje filmskog izraza nije dovoljno dobro u domenu realizacije a čini mi se da ima nekih elemenata iz scenarija kojih se nije lišio iako su u gotovom "proizvodu" evidentan višak.

Fonvielle je evientno imao zanimljivu ideju - da likove iz zlatnog doba noira četrdesetih i pedesetih smesti u savremeni Njujork, da ih prikaže kao utvare jekog prošlog vremena koje iznova u sadašnjosti proživljavaju arhetipske situacije iz žanmra jer čovekova se priroda ne menja itd. ali to nije uspeo niti je rezultat dorastao onim elementima koje je imao na raspolaganju, a tu pre svega mislim na Tommy Lee Jonesa i Virginu Madsen koji su svemu prišli sa maksimalnom posvećenošću i odlično se uklopili u svoje uloge. Doduše, Jonesu ne leže erotske scene ali Virginia to sve uspeva da nadoknadi time što njoj definitivno leže.

GOTHAM je delovao kao nešto što ne može biti loše kada sam krenuo da gledam, ali na kraju je nažalost bilo baš tako.

No comments:

Post a Comment