Wednesday, December 20, 2017

CINECITTA BABILONIA

Pogledao sam dokumentarni film CINECITTA BABILONIA Marca Spagnolija, priču o Cinecitti, njenom nastanku i poziciji u vreme fašizma. Iako Spagnoli u naslovu aludira na Hollywood Babylon, a u podnaslovu čak pominje seks, drogu i crne košulje, film je zapravo ipak sa primarnim fokusom na istoriju Cinecitte i početke industrijske filmske proizvodnje u Italiji. Seksa i droge ima ali u tragovima i u okvirima opštih mesta. Samo slučaj Osvalda Valentija zapravo spada u nekoj meri u taj domen ali je i on pazolinijevski, i delimično slučaj Viscontijevog hapšenja.

U pogledu postupka, Spagnoli pokušava da rekonstruiše lepotu diva italijanskog filma i da donese njihov pogled na istoriju tako što glumice koje liče na njih kazuju delove njihovih memoara, ali poput Hollywood Babylon linije, tako i ova ženska vizura ne uspeva da se u dovoljnoj meri nametne kako bi svojim identitetom obojila film.

Pa ipak, istorijski značaj Cinecitte je nesporan a priča o njenom nastanku je izuzetno zanimljiva. Stoga, koliko god Spagnoli ne uspeva da nametne svoje pobočne uglove gledanja, zanimljiva prošlost donosi relevantnost ovom filmu. Čini mi se da ovo delo može imati značajnu budućnost na televiziji.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment