Tuesday, December 19, 2017

Салют-7

Салют-7 Klima Šipenka je istinita priča o podvigu dvojice sovjetskih astronauta kojis u praktično spasili rusku svemirsku stanicu od pada 1985. godine i to pod ogromnim pritiskom sa svih strana, od vlasti koje su sprečavale da im Amerikanci pomognu kako ne bi došli u dodir sa sovjetskom visokom tehnologijom pa sve do kvarova i pehova koji su ih zadesili na samoj misiji.

U osnovi Салют-7 je survival priča u svemiru i u post-GRAVITY kinematografiji nema čega da se stidi. Rusi su ovladali tehnologijom i tu nekih velikih tajni za njih više nema, u svemirskim scenama, ovaj film nema čega da se stidi. Ne samo da je odlično kadriran već su i specijalni efektni na potrebnom nivou. Ponovo su situacije na Zemlji malo problematičnije od onih u svemiru ali rekao bih da je Салют-7 u tom pogledu ipak bolji od Время первых koji je takođe bio zanimljiv ali je patio od najrazličitijih rasplinjavanja.

Салют-7 je fokusiran, jasan u izrazu i uglavnom oslonjen na ono što mu je jača strana a to je rekonstrukcija uzbudljivih svemirskih dešavanja. U poređenju sa GRAVITYjem ili LIFEom, ono što ide u korist tih holivudskih produkcija je činjenica da su ih režirali Cuaron i Espinosa, vrhunski stilisti, ali neke tehničke razlike su zbilja zanemarljive, naročito za običnog gledalaca.

Što je najvažnije, Klim Šipenko u ovom filmu ne pati od onog fah-idiotizma koji je čest kod ruskih reditelja koji kada rade tehnički sofisticiran film zanemare sve ostalo. Naprotiv, on je solidan i u dramskim situacijama iako ih izlaže vrlo efikasno i u funkciji celine, bez potrebe za nekakvim bravurama.

Салют-7 nije film koji je podjednako značajan kao sovjetski svemirski program ali ga je srećom dostojan.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment