Thursday, December 31, 2015

TRUMBO

Pogledao sam TRUMBO Jaya Roacha, prilično ravnu i nimalo vibrantnu biografsku priču o Daltonu Trumbou, velikom holivudskom scenaristi koji je u vreme HUACovih progona bio stavljen na “Crnu listu” i posle robije morao da piše scenarije nepotpisan, podmećući svoje manje poznate kolege kao potpisnike ili izmišljajući pseudonime. Nažalost, Jay Roach uprkos svom hvale vrednom angažmanu nije snimio ni približno dovoljno potentan film ni o HUACu ni o živopisnoj ličnosti kakva je bio Trumbo. Film je u mnogim apsektima netačan ili nejasan u istorijskom pogledu, a kako je samo pripovedanje ravno, takav je i emotivni efekat filma.

Roachova režija je mnogo više na nivou televizijskog nego bioskopskog filma. Bryan Cranston u glavnoj ulozi nije baš najharizmatičniji izbor, a odabir glumaca koji treba da igraju ikone američkog filma kao što je recimo Duke Wayne je krajnje bizaran. Naravno, Roach ima puno pravo da ne pravi imitaciju poznatih ličnosti ali bi bilo zgodno da malo više liče na njih.

Cranston je okružen odličnim glumcima poput Diane Lane, Elle Fanning i John Goodman. Nažalost, njihove uloge zapravo nisu dovoljno značajne za priču kako bi mogli da izdignu TRUMBO iznad suvog televizijskog proseka.

Koga zanima HUAC, svakako da ima niz značajnijih filmova za upoznavanje sa ovom epohom.

 * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment