Wednesday, December 16, 2015

THE BAD EDUCATION MOVIE

Pogledao sam THE BAD EDUCATION MOVIE Elliota Hegartyja. Kao fan serije bio sam u potpunosti senzibiliziran za ono što će ponuditi film. Nisam siguran koliko bi film mogao biti zanimljiv onima koji nisu gledali seriju, mada ne verujem da bi im bio sasvim nerazumljiv. Ipak, sasvim sigurno da je ovo naslov koji ima limitirane mogućnosti u pogledu komunikacije sa publikom van fanove serije.

Mnoga formalna rešenja iz serije su preuzeta u filmu, pre svega muzičko-plesni detalji koji su korišćeni u pasažnim delovima epizoda. Međutim, Hegarty je prilično siguran u rediteljskoj interpretaciji materijala i THE BAD EDUCATION spada među “ozbiljnije” režirane gross out komedije, sa dobrim kombinovanjem tona kada god se dođe do nekog žanrovskog ukrštanja, a ovde se sitkom prepliće sa političkim trilerom.

Ono što je najveći iskorak u odnosu na seriju je ubacivanje gross out situacija koje su bile neizvodljive u seriji na BBC3, koji je doduše poznat po tome da ne pati od pevelikih inhibicija, i paradoksalno upravo su one najmanje smešne jer odlaze izvan granica razuma.

Međutim, čak i kada nije smešan, THE BAD EDUCATION ima ogroman adut a to je Jack Whitehall koji sa ogromnim uživanjem i entuzijazmom učestvuje u svakoj pizdariji koju je smislio sa svojim koscenaristom Freddiejem Sybornom. Ta vrsta nesputane komične energije prenosi svoj entuzijazam i na gledaoce, a Whitehall ima podjednaku sposobnost da iznenada promeni brzinu i odjednom celoj toj demenciji doda i određenu emotivnu dimenziju man childa koji nikako da odraste i čiji je nestašni duh zapravo znak ozbiljnijih trauma.

Naravno, THE BAD EDUCATION MOVIE osim šale radi nikada ne dekonstruiše pravu patologiju ove vrste man childa iz savremene komedije ali na neki čudan način, ovaj film ima i emociju, naročito za fanove serije jer izuzetno liči na bookend film koji privodi televizijsku priču kraju.

Jack Whitehall je spreman za bioskop. Komičar sa kojim se najpre može porediti je Russell Brand ali bih rekao da je kudikamo interesantniji i raznovrsniji od njega. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment