Friday, December 25, 2015

THE DANISH GIRL

Pogledao sam THE DANISH GIRL Toma Hoopera, fikcionalizovanu priču o Einaru Wageneru, danskom slikaru koji je postao prva osoba koja je promenila pol. Nažalost, posle druge operacije, Lili Elbe je preminula, tako da je DANISH GIRL priča o značajnom događaju iz istorije medicine koji per se nije imao uspešan kraj ali je otvorio put pomoći osobama koje pate od tog poremećaja.

Hooper je prošao pun krug od obožavanja kada je snimio DAMNED UNITED do mržnje kada je snimio LES MISERABLES, ali nezavisno od njegovog izbora projekata, mislim da takvu putanju nije zaslužio. THE DANISH GIRL pokazuje da ovaj neoklasicista vrlo vešto, vrlo diskretno uspeva da prikaže ovu vrlo delikatnu priču koja prati čovekovu psihološku, fizičku i socijalnu transformaciju.

Naročito je zanimljivo to da THE DANISH GIRL deluje kao jedan prestige picture kakav bi volele da gledaju naše majke, a ono što se dešava na ekranu je više nego neuobičajen sadržaj za takvu publiku, pritom realizovan sa dosta ukusa ali bez ustezanja da se prikažu i erotski nagoveštaji, i surove odnosno primitivne hirurške prakse.

Alicia Vikander u ulozi Gerde Wagener je zapravo protagonista ove priče kao supruga Einara Wagenera koja postepeno prihvata njegovo pretvaranje u Lili Elbe i podržava ga u tome. Alicia odlično iznosi ulogu i daje humanu crtu svemu, uz neobično toplu imitaciju koju ponovo isporučuju Eddie Redmayne, i solidne epizodne role Mattihasa Schoenaertsa, Bena Whishawa i Sebastiana Kocha.

THE DANISH GIRL je adaptacija romana Davida Ebershoffa sa nizom fikcionalnih elemenata. Ipak, uglavnom je prihvaćen kao “istinita” priča, barem u emotivnom smislu i u pogledu istorijskog značaja događaja kojima se bavi.

Hooperova egzekucija je precizna, i slično DAMNED UNITEDu sa nekoliko lokacija uspeva da vrlo vešto rekonstruiše epohu, u krajnje ekonomičnim uslovima, sa punim fokusom na glumce. U stilskom pogledu zanimljivo je klasicističko polazište spojeno sa provokativnom temom i pravi balans koji Hooper uspeva da pronađe u svemu tome, ne samo u tretmanu erotike i hirurgije već i u sposobnosti da gledaoce veže za junake u jednom nekonvencionalnom odnosu. 

THE DANISH GIRL sasvim sigurno nije definitivni film o slučaju Lili Elbe, ali jeste njegova uzorna slika za najširu publiku.

* * * 1/2  / * * * *

No comments:

Post a Comment