Friday, January 16, 2009

KIDULTHOOD

Pogledao sam KIDULTHOOD Menhaj Hude, britanski film na liniji Larry Clarka koji se bavi nestašnom londonskom omladinom.

Za razliku od Larry Clarka koji zbog pokušaja da bude što realističniji na kraju potpuno osuši svoj rediteljski postupak i u najboljim deonicama režira kao neki mladić koji se loži na francuski Novi talas, Huda se koristi svim mogućim filmskim trikovima koji su mu dostupni i od KIDULTHOODa pravi jedno vrlo intenzivno filmsko iskustvo. Upravo integracijom raznih filmskih tradicija, atmosferom muzičkih klipova u pojedinim deonicama (in a good way) i realizmom ispred kamera, Huda uspeva da dokuči deo haosa koji se dešava u glavama njegovih zbunjenih junaka.

Uostalom, kao što su sami njegovi junaci sami sebe hiperdizajnirali (svi uglavnom slušaju grime i oblače se kao gangste) i Huda u pojedinim deonicama snažnim rediteljskim intervencijama dočarava u kom su gasu njegovi junaci u tom trenutku.

Film se dešava u dva dana i veliku količinu događaja uspeva da učini uverljivom time što se drugog dana ne ide u školu zbog samoubistva jedne školske drugarice koju su svi maltretirali. Taj slobodan dan koji je dat radi pijeteta pretvara se u haotičnu orgiju, lutanje po gradu i sve moguće nestašluke.

KIDULTHOOD je privukao pažnju i postigao je solidan uspeh. Iako je dosta mekša od KIDULTHOODa, ali u pojedinim segmentima međuljudskih odnosa i perverznija, na tu priču se nadovezala serija Channel 4 SKINS. Scenarista (i glumac Noel Clarke) prošle godine snimio je i nastavak KIDULTHOODa nazvan ADULTHOOD u kome iste junake prati nekoliko godina kasnije. Kritika je još bolje prihvatila ADULTHOOD od KIDULTHOODa, videćemo kako to izgleda.

U svakom slučaju, KIDULTHOOD je preporuka naročito za one koji prate nove stvari koje dolaze iz Britanije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment