Wednesday, January 28, 2009

NICK & NORAH'S INFINITRE PLAYLIST

Gledajući NICK & NORAH'S INFINITRE PLAYLIST Petera Solleta sve vreme sam mislio na Meha Krljića i to koliko bi on bio zgranut ovim filmom.

Naime, PLAYLIST je film o dvoje mladih ljubitelja indie muzike koji se upoznaju tokom jedne noći kada pokušavaju da stignu na koncert svog omiljenog indie benda. Ekipa ovog filma je toliko zaljubljena u savremeno izvitoperenje indie muzike prisutno u New Yorku da u svom romantičnom prikazu te scene zapravo kao da razotkrivaju sve njene slabosti i tu grotesknu pretenziju spojenu sa predizajniranošću. PLAYLIST je kao DETROIT ROCK CITY (inače apsolutni masterpis) za pi..., pardon indie publiku.

E sad, pored indie scene, autor voli i svoje likove. Voli ih toliko da ne želi da oni zaista imaju neke istinske peripetije, da se sad tu zaista stvori neka drama. I to je ozbiljan problem. Ja to na neki način iz vizure pisanja razumem. Iako su moji tekstovi mahom lišeni takvih suvišnih suptilnosti kao što su karakteri, da, ponekad ih ima i ponekad ih zavolim, ali onda pošto znam da će sve na kraju biti okej, jer pobogu, ja sam pisac, nemam problem sa tim da ih malo namučim. Nažalost, autori PLAYLISTa nisu baš shvatili svoju omnipotentnost u ovom univerzumu tako da svojim junacima stalno gledaju kroz prste i to se katastrofalno odražava na postojanje bilo kakve drame u ovom filmu.

Michael Cera je veliki adut ovog filma. Dok čekamo SCOTT PILGRIM koji bi trebalo da bude njegov magum opus, da ga konačno spoji sa velikim autorom i sl. - on već ovde pokazuje da ima dovoljno šarma da iznese i ovakvu upadljivo praznu priču, pokušaj da se ukrste JUNO i SUPERBAD i da se ubedljivom učini priča u kojoj mladić bira ružniju od dve devojke koje mu se nude.

Ipak, ako film spadne na to da mu je Michael Cera jedini adut, jasno je da imamo posla sa prilično tankim ostvarenjem.

PLAYLIST balansira između konfekcionalnosti holivudskog teen filma i pretenzije Sundance naslova. Međutim, da li je to išta drugo nego konfekcijski film za pretenciozne tinejdžere.

Ipak, našoj publici, naravno PLAYLIST ima posebnu sentimentalnu vrednost jer junaci voze juga ceo film i podrobno ga komentarišu. Ako se ikada bude pojavio u našim bioskopima, trebalo bi da ide pod naslovom, NOĆ U JUGU 45.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment