Friday, January 23, 2009

YES MAN

Pogledao sam YES MAN Peytona Reeda.

Od ovog filma sam puno očekivao upravo zbog Reeda koji je još 2003. sa DOWN WITH LOVE pokazao da je izuzetan reditelj i jedan od možda i najtalentovanijih u domenu savremene američke komedije. Isto tako, i Jim Carrey u poslednje vreme radi sa sjajnim rediteljima, naročito ako imamo u vidu da mu je prethodnu tentpole komediju režirao Dean Parisot, reditelj remek-dela GALAXY QUEST.

U tom smislu, interesantno je da ni Reed ni Parisot nisu uopšte dovoljno cenjeni zbog zaista natprosečnog kvaliteta koji unose u holivudski mejnstrim. Ono što je u izvesnoj meri stvaralo nespokoj vezano za YES MAN jeste to što je projekat požurivan zbog WGA štrajka i plašio sam se da je ulazak u snimanje ovog filma nervozni Warnerov potez u očajničkoj potrebi da snime nešto čime će hraniti svoju distributivnu mašinu.

Međutim, YES MAN je jako dobar film koji nastavlja carreyevu pobedničku seriju high concept komeija koje zapravo imaju sadržaj i imaju smisao izvan gegova i fizičkog humora. Naravno, sve to postoji i ovde ali ipak glavni ključ filma je priča, a u tome je Reed majstor.

Naime, i u svojim ranijim filmovima koji su bili vrlo duhoviti, Reed je uspevao da prodre do priče i da je iznese tako da nijedan od tih filmova nije isključivo zavisio od humora. Sličan slučaj je in sa YES MAN. Ovo je film koji bi funkcionisao i kao reglarna melodrama bez carreya, on je samo dodatak koji čini celu stvar još zabavnijom.

Iako je razlika u godinama upadljiva svakome ko ima ikakvu predstavu o biografiji Jim Carreya i Zooey Deschanel, njih dvojr funkcionišu savršeno kao zaljubljeni par i Reed je tu uspeo da stvori odličnu hemiju. Njih dvoje su u suštini ključ filma i svi ostali likovi realno samo služe kao katalizatori radnje. večiti sidekick Bradley Cooper je svoju ulogu tako i shvatio tako da on drži racionalni centar filma dok su Rhys Darby (kandidat da igra Michael Cainea u eventualnom biopicu) i Danny Masterson tu da ostvare neke agresivnije komičarske role u epizodama. I obojica u tome uspevaju a Rhys Darby ima i veliku zaleđinu u seriji FLIGHT OF THE CONCHORDS tako da ja mislim da mu je YES MAN jedna od stepenica za ulazak u holivudski biznis na velikom ekranu.

YES MAN zaslužuje svaku preporuku jer stoji kao film koji potvrđuje zbog čega se Holivud uvek iznova vraća nekim formulama.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment