Friday, January 9, 2009

ALIEN RAIDERS

Pogledao sam ALIEN RAIDERS Bena Rocka. Ovo je prvi film sa Warnerove etikete Raw Feed koji sam pogledao iako sam o njima ranije dosta čitao i delovali su mi vrlo interesantno. Na osnovu ALIEN RAIDERSa čini mi se da Raw Feed zahvaljujući Tony Krantzu i Daniel Myricku ispravno shvata funkciju DTV filma. Oni ne pokušavaju da imitiraju skupe theatrical filmove već zabavljački koncept theatrical žanrovskog filma apliciraju na niskobudžetne okolnosti. Dakle, umesto da koriste niskobudžetni horor kao poligon za umetničko istraživanje, oni u njemu prave entertainment i po tome se razlikuju. U om smislu Raw Feed filmovi neće izroditi novog Lucky McKeeja ali se kod njih može pojaviti novi Scott Spiegel. Štaviše, ALIEN RAIDERS najviše podseća na Spiegelov rad s tim što je za razliku od njega osvežavajuće ozbiljan u doživljaju samog sebe.

Ne liči samo setting u supermaketu na Spiegela i INTRUDER. Cela žanrovska ortodoksnost u low-budget uslovima je na njegovoj liniji. Reditelj Ben Rock vrlo vešto i ekonomično raspolaže resursima na svim nivoima.

Naime, ALIEN RAIDERS je urađen po Raw Feed metodologiji da filmmejkeri dobiju dva miliona dolara i sedam sedmica snimanja. Jasno je da za takav novac neće dobiti vrhunski high concept scenario - njega je ili kupio veliki studio ili ga autor gura kao svoj art-house horor ali zato Rock ima vrlo kompetentan, klišetiziran ali precizan scenario u kome je fokus na svemu onome što u produkcionom smislu manje košta a to su intrige, motivacije i konflikti među likovima. Te likove glume solidni profiji. Ovo je DTV film i ne treba mu zvezda kako bi privukao distributera ili publiku za opening weekend. Stoga, ako produkcija nema para za Jack Bauera, ima za Tony Almeidu i Carlos Bernard radi odličan posao kao leading man i akcioni heroj u ovom filmu. Čak je i na nivou muzike film ekonomičan, ima jednu skupu pesmu od Siouxsie i nju iskoristi na početku kako nabacio atmosferu gledaocu od prvog trenutka.

Što se moneyshotova tiče, njih praktično ni nema iako film ostavlja utisak da je action-packed zbog tenzije među karakterima koju Rock sjajno pumpa. U suštini film na početku ima jednu elaborate pucnjavu i jednu dužu ripper sekvencu uz niz kratkih jump scareova između.

Dok se gleda, ALIEN RAIDERS definivitno jeste film koji bez žaljenja možeš prekinuti svakog sekunda ali isto tako nije dosadan i prijatan je, što cenim. Kad je reč o reditelju, iako je kompetentno uradio ovaj film, nisam siguran da će mu ovo biti ulaz za major film, delom zato što se više ne rade theatrical filmovi ovog tipa ali verujem da će se probiti na TV.

Za razliku od Avi Lernerovih produkcija snimljenih u Bugarskoj, sa nominalno većim zvezdama i budžetima, ALIEN RAIDERS ne samo da je bolji film već se u njemu ogleda i bolja radna etika ekipe koja ga je snimila u LA. U tom smislu, uporedio bih ALIEN RAIDERS sa ZONOM MRTVIH pošto i ZONA donosi taj novi dah entuzijazma u niskobudžetni horor koji ne pretenduje da je art već entertainment.

Upravo naslovi poput ALIEN RAIDERSa jesu ono s čim će se ZONA suočiti na američkom DVD tržištu i mislim da u tom poređenju ZONA bolje stoji jer je mnogo bogatija događajima, egzotična je zbog srpskog settinga i većeg broja lokacja a zanatski nema zaostataka. Iako ALIEN RAIDERS ima odličnu producentsku reputaciju, Raw Fed i Carlos Bernarda iza sebe, mislim da bi ZONA, imajući u vidu konkurenciju, u žanrovskim krugovima mogla biti tretirana kao slična vrsta osveženja.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment