Sunday, March 20, 2016

THE 5th WAVE

Pogledao sam THE 5th WAVE J. Blakesona, ekranizaiciju romana Ricka Yanceya, sa kojom je trebalo da se otvori nova Young Adult franšiza, Ipak, na kraju od toga nije bilo ništa. Film nije uspeo da se isplati na američkim blagajnama uprkos skromnom budžetu od 38 miliona dolara, a što je još gore, ne mogu mu predskazati neku veliku budućnost na duže staze jer je nažalost snimljen kao početak potencijalnog serijala, dakle ne nudi zaokruženu priču, ni na nivou samog zapleta, ali što je još gore ni unutrašnja struktura priče nije koncipirana kao da je ovo standalone film i mislim da je to na kraju skupo koštalo ovaj projekat.

THE 5th WAVE deluje kao produženi televizijski pilot u kome se uvode likovi i neki osnovni konflikti, ali se po ritmu izlaganja vidi da se ni karakteri ni priča neće rešiti u prvih sat i po ili dva tarajanja. THE 5th WAVE je u tom smislu simbol svega što je loše u tim pokušajima da se prave serijali.

No, treba imati na umu, filmovi iz kojih je izrasla kultura serijala su obično bili jako dobri i što je još važnije, bili su standalone u svakom smislu. Iz njihovog uspeha su potom nastajali serijali dočim je ovde serijal bio začet samo u nameri producenta i činjenici da postoje knjige. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment