Saturday, March 19, 2016

THE PREPPIE CONNECTION

Pogledao sam THE PREPPIE CONNECTION Josepha Castela, istinitu priču o čuvenoj aferi iz elitne srednje škole, kada je mladi blue collar učenik, stipendista, razvio mrežu prodaje narkotika, pre svega kokaina među bogatim učenicima iz viših klasa. Trgovina drigom je išla toliko daleko da je ovaj tinejdžer na kraju putovao u Kolumbiju i odande donosio čistak.

Thomas Mann je oslonac ovog filma i počeo je da pravi vrlo zanimljivu karijeru kao leading man u indie filmovima. Naravno, još je mlad da se u potpunosti proceni u kom pravcu će se kretati Mannova karijera, ali THE PREPPIE CONNECTION je jedan od onih filmova kroz koji će jako drugo živeti na televizijama i malim ekranima.

Castelin film je odlično slikan i ako imamo u vidu da je snimljen na niskom budžetu, ekipa zaslužuje pohvale za uzornu ekontrukciju epohe. Sa vrlo malo skupih detalja, uz dobar tretman ambijenata i soundtrack isključivo sačinjen od lookalike numera, bez ijedne skupo plaćene pesme, THE PREPPIE CONNECTION uspeva da nas vrati u 1984. godinu čemu sigurno doprinosi i to što je svakodnevni život pa samim tim i dramaturgija filmova o mladima danas dosta izmenjena upotrebom mobilnih telefona, socijalnih mreža i sl.

U tom pogledu, THE PREPPIE CONNECTION nudi čistiju sliku ekscesa osamdesetih, mnogo jasnije od LESS THAN ZERO Mareka Kanievske, između ostalog zato što nudi i istorijsku distancu, dok tamo Ellis i Kanievska nisu tačno znali dokle slave dekadentni život mladih a odakle ga osuđuju.

Međutim, Castela mnogo nepretencioznije uspeva da zagrebe površinu života ljudi koji su kasnije postali protagonisti romana Bret Eastona Ellisa i Donne Tartt, THE PREPPIE CONNECTION je zapravo jedan od onih “malih” filmova koji ume da zavara, i zapravo je mnogo “veći” od onoga kako izgleda, a nažalost i od onoga kako je na kraju krajeva tretiran.

Castelo se koristi dobro oprobanim dramaturškim i montažnim rešenjima kako bi “spakovao” svoju priču, i svako od konvencija kojih se latio vrlo vešto primenjuje na ovu istinitu priču.

THE PREPPIE CONNECTION bi mogao biti zanimljiv double bill sa filmom LA CREME DE LA CREME, a daleko nadmašuje precenjene naslove kao što je BLING RING, recimo. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment