Saturday, March 26, 2016

TORRENTE V: MISION EUROVEGAS

Pogledao sam TORRENTE V: MISION EUROVEGAS Santiaga Segure. Posle slabog trećeg dela, izgubio sam korak za ovim serijalom, četvrti sam propustio, samim tim me je obradovalo da u petom delu “glupa ruka zakona” doživljava svoj kambek. Santiago Segura je u međuvremenu smršao, i umnogome je svežina nestala iz serijala ali MISION EUROVEGAS je dostojanstve dodatak, i imajući u vidu da je reč o petom delu, rekao bih da je reč o vrlo solidnom pokušaju.

Neke Torrenteove kultne fore se ponavljaju u ovom filmu, razrađuju i parafraziraju, ali materijal je mahom nov. Alec Baldwin igra negativca, po obimu angažmana kao guest star, ali on je prosto dovoljno dobra faca da isparira Seguri čak i kada je u fazi Euro-tezge.

Ovog puta, parafraziran je OCEAN’S ELEVEN. 2018. godine, Torrente izlazi iz zatvora u Španiiju koja je u dubokoj ekonomskoj krizi. Katalonija se otcepila i postala fudbalska sila koja igra finale Mundijala sa Argentinom, ruši se stadion Vicente Calderon i Torrente shvata da mora postati odmetnik, da je dosta bio uzorni građanin. Organizuje pljačku velikog madridskog kazina Eurovegas, sa svojom grupom totalnih marginalaca.

Segurin film je dinamičan, i prilično smešan, režiran je prilično solidno ako imamo u vidu da je Torrente obično tretiran kroz rudimentarne inscenacije, tako da je evidentan trud da se film nabilduje kroz povećanje tehničkih zahteva.

Ne znam kakvi su dalji Segurini planovi, ali peti deo me je podstakao da nadoknadim gledanje četvrtog, a isto tako rado ću pogledati i šesti, ako ga bude. Torrente je u ovom nastavku još uvek vrlo živa franšiza.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment