Monday, March 28, 2016

OCHO APELLIDOS CATALANES

Pogledao sam OCHO APELLIDOS CATALANES Emilija Martineza Lazara, nastavak blokbastera OCHO APELLIDOS VASCO. Reč je o španskom romcomu koji nastavlja sa mentalitetskim poigravanjem. Andaluzijac koji je u prvom delu zavoleo Baskijku saznaje da ona odlazi da se uda za Katalonca i odlučuje da ode i pokvari joj venčanje kako bi je pridobio za sebe.

Film je svakako lakše pratiti uz predznanje prvog dela ali može se gledati i kao standalone. Prvi film je govorio o konfliktu katalonskog šminkera i pripadnice malog prkosnog naroda sa severa Španije. U drugom delu, međutim, Baskijci i Andaluzijci su ujedinjeni protiv Katalonaca, hipstera koji žele da se odvoje želeći da katalonski euro “ide u katalonsku lisnicu”.

Za razliku od Baska, koje autori (po imenu bi se reklo baskijskog porekla) tretiaju kao mali i prkosan narod koji je prgav, priprost ali dobrodušan, Katalonci su prikazani karikaturalno, kao bogati malograđani, ali praktično bez ijednog poziivnog etničkog stereotipa.

Autori svakako zaslužuju poštovanje što su uspeli da naprave film u kome je mirni katalonski separatizam uspeo da bude artikulisan kao nešto filmski zanimljivo. Isto tako, može se prepoznati španski unitaristički duh u tome što su reagovali tako beskompromisno na temu katalonskog separatizma gde se, kako rekoh, njihova nacionalna izuzetnost osporava i ne nalaze joj se simpatične dimenzije.

Dani Rovira i Carla Lago su uigran tim, kome se lako dodaje i sporedna ekipa, a Emilio Martinez Lazaro kao i u prvom filmu treba malo vremena da se zagreje ali onda film dostiže radnu temperaturu. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment