Thursday, March 3, 2016

ZVIZDAN

Pogledao sam ZVIZDANA Dalibora Matanića, film kojim je ovaj hrvatski reditelj “diplomirao” u festivalskom pogledu i moram priznati da mu je ovo do sada najujednačeniji i najveštiji film u karijeri. Uprkos tome što mislim da je KINO LIKA mogla biti znatno bolji film od ovoga, i da je nudila više potencijala i sadržala više moćnih scena, kao celina imala je ozbiljne probleme. ZVIZDAN je znatno skladnija celina i zaista deluje kao ozbiljan evropski festivalski film.

Za početak, ZVIZDAN spada u “pozitivnu” tendenciju evropskog festivalskog filma najpre zato što je film estetizovan. Generalno me raduje činjenica da je Kan prošle godine nagradio filmove koji su estetizovani, nisu snimljeni kako padne, a Matanić ovde kanališe iskustvo i modernih britanskih serija i videoklipa i raznih atmosferičnih francuskih filmova, dakle ovo ne izgleda kao Paskaljevićev digitalni snimak iz faze kada je apsolutno prestao da brine za to kako će film izgledati.

Matanićev rediteljski koncept pored vizuelnih rešenja nosi i odličan rad sa glumcima. Ne treba da čudi što je Tihana Lazić dobila priznanje Shooting Stars u Berlinu jer u ovom filmu kanališe nešto od rane Angele Winkler, ima tu vrstu karakternog integriteta oko kog se može graditi film i ne podleže lako uticajima zapleta i drugih eventualno slabijih interpretacija.

Ono što je u ZVIZDANU najdosadnije jeste sama priča o zabranjenoj ili vidno otežanoj ljubavi Srpkinje i Hrvata koja se tretira u formatu CLOUD ATLASa, u različitim pričama na istom prostoru u kojima isti glumci igraju različite likove. Iskreno, već sam iznuren od priča “ko je prvi počeo”, “gde si bio šta si radio” itd. ali je ZVIZDAN barem u političkom pogledu korektan film prema obema stranama. U tom smislu kanski uspeh ZVIZDANA nije proistekao iz neke agresivne političke agende.

Pored Tihane Lazić, glavna zvezda filma je direktor fotografije Marko Brdar koji je uradio odličan posao. U pogledu realizacije, ZVIZDAN je svakako na vrhunskom nuvou u kontekstu ex-jugoslovenskog filma. Za razliku od filmova Danisa Tanovića, ZVIZDAN predstavlja dosta zdrav slučaj ozbiljno nagrađenog filma.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment