Saturday, March 26, 2016

OCHO APELLIDOS VASCOS

Pogledao sam OCHO APELLIDOS VASCOS Emilija Martineza Lazara, jednu od najgledanijih španskih komedija. Reč je o mentalitetskom romcomu, o slučajnom susretu Andaluzijca i Baskijke, i aranžmanu o lažnom braku koji prerasta u pravu vezu. Emilio Martinez Lazar uspeva da izvuče maksimum iz Danija Rovire i Carle Lago u glavnim ulogama, kao vodećih španskih glumaca u ovom žanru, a etničke tenzije između Baskijaca i ostatka Španije nude razne nivoe humora, od kojih su neki vezani za dijalekte verovatno ostali nedostupni gledaocima koji ne govore španski, kao što sam recimo ja. Međutim, srećom, gledao sam film sa jako dobrim prevodom i akcentovane su baskijske reči koje se ubacuju u dijaloge i na razne načine služe za wordplay.

Film je prilično duhovit, glumci su harizmatični, a nategnuta, gotovo programska premisa delom ostvalja utisak konstrukcije ali na kraju zahvaljujući glumcima uspeva da profunkcioniše, kada se stvar sa spolajšnjeg konflikta prebaci na unutrašnji. 

Uprkos suštinski lokalnoj temi, i humoru koji se najbolje može shvatiti na španskom govornom području, u pogledu realizacije Emilio Martinez Lazar formuliše jedan decentan proizvod koji se vodi postulatima savremenog romcoma i kao takav se može i izvoziti.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment