Wednesday, February 17, 2016

MOT NATUREN

Pogledao sam MOT NATUREN Ole Glaevera i Marte Vold. Postupak u ovom filmu bi se mogao nazvati literarnim. Na ekranu gledamo mahom vrlo jednostavne situacije sa glavnim junakom u centru pažnje, povremeno začinjeno junakovim fantazijama, sitnim deonicama sećanja i maštanja, dok se unutrašnji život junaka ispoljava kroz monolog u voice-overu. 

Na neki način, MOT NATUREN možemo smatrati bukvalnom ekranizacijom romana, pokušajem da se prikažu sve one fizičke radnje koje opisuju književnici a da se tok misli i izlaganje karaktera smesti u unutrašnji monolog. Naravno, ne treba trošiti reči kako je ovakav postupak u svakom pogledu ćorsokak.

Ole Glaever igra i glavnu ulogu u ovom filmu pa se slobodno može reći da ovo čak i bukvalni one man show.

Ovaj film je formalno ubrojan u komedije i ima nekoliko instanci skadinavskog humora koje sam prepoznao a verovatno ima i nekih koje nisam. Verujem da će oni koji su skloniji toj vrsti humora u ovome uživati mnogo više nego ja. Ukupno uzev MOT NATUREN je svedeni art house koji komunicira frustraciju junaka sa kojom bi se određena ciljna grupa mogla identifikovati. U moru politički korektnog, angažovanog filma, vredi pohvaliti ovakvu i bukvalnu i figurativnu okrenutost autora samome sebi. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment