Thursday, February 4, 2016

THE RETURN OF THE MAN FROM UNCLE: THE FIFTEEN YEARS LATER AFFAIR

Pogledao sam THE RETURN OF THE MAN FROM UNCLE: THE FIFTEEN YEARS LATER AFFAIR, povratnićki televizijski film sa Napoleona Sola i Ilyu Kuryakina, iz pera čuvenog televizijskog scenariste Michaela Sloana koji je tada bio zvezda u usponu i kreirao serije poput EQUALIZERa.

Nažalost ni scenario Michaela Sloana ni režija Raya Austina nisu na nivou koji zahteva 1983. godina. Ovo je još jedan od primera koliko je Guy Ritchie u svom filmu unapredio izvorni materijal i u odnosu na kanon televizijske serije, i bioskopskih varijatni i kasnijih prestižnih ekranizacija kao što je ova.

Ipak, THE FIFTEEN YEARS LATER AFFAIR nudi nekoliko detalja koji joj daju ćak i istorijski značaj. Naime, u ovom televizijskom filmu pored Napoleana i Ilye, pojavljuje se još jedna kreacija Iana Fleminga, JB u srebrnom sportskom autu sa britanskim tablicama kog igra George Lazenby. Iz današnje vizure ovaj produženi cameo deluje kao ozbiljno testianje granica autorskog prava i teško da bi sada bio moguć. Zatim, pored Lazebyja koji praktično više reprizira ulogu Bonda nego što aludira na nju, gospodin Steed iz AVENGERSa - Patrick Macnee - igra novog šefa agencije UNCLE koji se pojavljuje posle smrti Alexandera Waverleya kog je igrao Leo G. Carroll.

Osim ovog po-mo elementa, nažalost THE FIFTEEN YEARS LATER AFFAIR ne menja skoro ništa u odnosu na staru seriju i mislim da u svojoj epohi televizijske estetike ne pruža dovoljno ni u pogledu akcije niti u domenu dizajna. Sve to deluje arhaično i deplasirano u 1983. godini.

Vaughn i McCallum su vrlo slični svojoj igri iz serija, ali mislim da je opet i njih dvojicu teško gledati posle iskustva sa Cavillom i Hammerom. Iak, za ljubitelje žanra već je ceo ceossover sa Lazenbyjem dovoljan da se ovaj TV film nađe u nekom opticaju za gledanje.

No comments:

Post a Comment