Tuesday, February 16, 2016

III

Pogledao sam III Pavela Hvaljejeva i taj film je kao neuspešni crossover Jovićevog ISCELJENJA i Rubenovog DREAMSCAPEa. Film se nalazi između čekića horordžije koji ima pogrešnu ideju šta je art i arthausaša koji ima pogrešnu ideju šta je horor, pa na kraju ne funkcioniše ni na jednom od ta dva nivoa. 

Film govori o dve sestre koje usled misteriozne zaraze ostaju bez majke, a kada jedna od njih oboli, jedinu nadu u izlečenje nalaze u obraćanju lokalnom svešteniku koji veruje da ima lek, i da on mora biti duhovne prirode.

Uskoro film tone u domen naivne dark fantazije, ne naročito maštovite, nimalo intrigantne i potpuno lišene napetosti. Hvaljejev nije ni blizu tako vešt i maštovit reditelj da napravi film poput Tarsema ili Argenta koi će biti sve zanimljiviji što se više udaljava od racionalnosti, a oet sebi uzima dovoljno slobode da se odmakne od logike i narativnih konvencija, što nimalo ne idee u korist filma.

Na kraju film izrasta u svojevrsnu mračnu parodiju koja nije naročito zanimljiva a svakako nije bolja od onoga što bi bili uzori koje Hvaljejev pokušava da prevaziđe. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment