Thursday, February 4, 2016

THE NIGHT STALKER

Pogledao sam THE NIGHT STALKER Maxa Kleven. Max Kleven je poznati kaskader i reditelj druge ekipe u velikom broju poznatih holivudskih filmova. Paralelno, Kleven je gradio i karijeru reditelja B-filmova. THE NIGHT STALKER je zanimljiv po više osnova, jedna od njih je da ga je slikao Don Burgess, Zemeckisov direktor fotografije u poznoj fazi, sa kojim je baš u to vreme Kleven radio second unit na BACK TO THE FUTURE. Možemo pretpostaviti da je Burgess baš preko Klevena uopšte i došao u kontakt sa Zemeckisom, a ostalo je istorija.

Burgess je bio DP i samim tim ne treba naglašavati da je THE NIGHT STALKER odlično slikan B-film čija fotografija umnogome prevazilazi budžetska ograničenja. U određenom smislu, veće iznenađenje je Kleven koji dopušta da mu nekoliko tuča ostane dosta trapavo uprkos dobroj fotografiji.

Sama priča je mešavina buddy cop filma i slashera. Dakle, ovo je jedan od retkih filmova u kojima policija zapravo ima efekta u borbi protiv slasher-ubice. U ovom slučaju, ubica je Robert Zdar, u roli koja je na liniji onoga što će raditi u MANIAC COPu, a motiv mu je ubijanje prostitutki i preuzimanje njihove životne energije kroz dalekoistočni ritual. Uprkos tome što serijski ubica u nekoliko navrata pokazuje natruhe nepobedivosti i otpornosti na metke, nikada se do kraja ne razjašnjava da li ritual funkcioniše.

Charles Napier, prekaljeni epizodista igra glavnog junaka, detektiva pijanduru kome zapadne ovaj složeni slućaj u jednoj mračnoj fazi. Zanimljivo je Napiera videti u glavnoj ulozi i on se ispostavlja kao jedan od aduta filma.. U glumačkom pogledu, Kleven luta između jednog disciplinovanog izraza svojstvenog žanru i povremenim iskliznućima u off the wall džeziranja, naročito kod likova uličnih pimpova čije radnice stradaju. Ipak, manje-više sve to ostaje u okviru duha vremena kada je film nastao a ovo je ipak bila 1987. godina.

Uprkos tome što Klevenov žanrovski hibrid nikada ne postaje potpuno koherentan, THE NIGHT STALKER je zanimljivo gledalačko iskustvo s tim što će od svih navedenih žanrova, u njemu najviše uživati pre svega ljubitelji pandurskog B-filma. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment