Monday, February 15, 2016

THE SURVIVALIST

Pogledao sam THE SURVIVALIST Stephena Fingletona, postapokliptičnu priču o svetu u kome je populacija drastično porasla u odnosu na proizvodnju nafte i hrane, zavladali su rasulo i glad, i film počinje životom usamljenog naslovnog junaka koji u brvnari u šumi ima malu baštu i uspeva da se prehrani. Jednog dana pojavljuju se majka i kćer nudeći mu seks u zamenu za hranu i prenoćište. Počinju da se javljaju sumnje, pozorenja i iskušenja, međutim, stvari kreću neočekivanim tokom i za junake i za gledaoce jer se svako vodi impetativom preživljavanja.

Fingleton stoga nije zapravo film ni o apokalipsi ni o čudnom trouglu muža, žene i tašte već upravo o preživljavanju. Preživljavanje iz naslova je osnovni lajtmotiv svega što junaci rade i ta linija je dosledno izvedena dajući svežinu jednom vrlo kamernom zapletu i filmu.

Gluma je jako dobra, sa nepoznatim glumcima koji kanališu paniku i entropiju kraja sveta. U određenom smislu THE SURVIVALIST se može posmtrati kao budžetski jednostavniji REVENANT koji nije morao da svari baš sve potencijalne motive gledaocu već mu je ostavio da i sam crpi ponešto iz skoro pa naturalističkog postupka.

Fingletonov debi je jedan od boljih u prošloj sezoni i nadam se da ga prilike koje dobija neće pokvariti. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment