Sunday, February 21, 2016

S ONE STRANE

Pogledao sam S DRUGE STRANE Zrinka Ogreste, novi film jednog od najsofisticiranijih hrvatskih reditelja. Snimio ga je po scenariju na kome je sarađivao sa Matom Matišićem. Ogresta je kao i uvek vešt reditelj, ali je ovu potencijalno “visokokaloričnu” priču realizovao na “niskokaloričan” način, i to je istovremeno njen adut i mana. Kada se tome doda kriptičan kraj, vrlo zanimljiv ali otvoren za interpretacije, rekao bih da S DRUGE STRANE ima dosta potencijala, da je Ogresta pokušao da ga realizuje diskretno, ali u tome nije do kraja uspeo.

Ogresta ponovo dobro vlada ritmom i inscenacijom, premda ne dostiže veštinu pokazanu u filmu IZA STAKLA. Ipak, u regionalnim uslovima, S DRUGE STRANE je vrlo uzoran “mali” film, s tim što na kraju uspeva da se nametne kao nešto veliko već ostaje krajnje lapidaran.

No, ako izuzmemo kraj koji je kriptičan i samim tim otvoren za interpretacije i u pogledu sadržaja i u pogledu estetike, Ogresta u ovom filmu nije puno “pokušavao” pa nije mogao mnogo ni da pogreši.

FIlm je prikazan na Berlinalu, u selekciji “Panorama”: 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment