Saturday, February 13, 2016

BETERANG

Pogledao sam BETERANG Seung-wan Ryooa, jednog od uspešnijih korejskih reditelja akcionih trilera, koji ipak ne spada među moje favorite. Iz njegovog opusa izdvojio bih BERLIN FILE koji bi se uz određeni entuzijazam mogao kvalifikovati u prvu ligu južnokorejskih filmova. BETERANG je krimi komedija o detektivu koji postaje opsednut slučajem mladog bahatog bogataša kome sistem radi u korist i nikako ne uspeva da dođe na red za propisnu istagu i kaznu.

Međutim, uprkos svim pritiscima establišmenta i starešina, detektiv je uporan ali i bogataš pokušava da mu zagorča život.

Osnovna karakteristika BETERANGa je upliv humora u jednu priču koja uglavnom ima mračne tonove i nalazi se u domenu društvene kritike. Humor proističe kako iz pojedinih situacija tako i iz obilja slepstika u scenama borbe i potera.

Seung-wan Ryoo nažalost ne uspeva da na pravi način integriše humor, akciona uzbuđenja i društvenu kritiku tako da se film u priličnoj meri raslojava uprkos nekim izvanrednim set-pieceovima koje je izgradio sa svojom ekipom. 

Ukupno uzev, ipak, BETERANG ne ulazi u prvu ligu južnokorejskih ostvarenja ali kada je reč o bioskopskoj zabavi, svakako ima svoje mesto u prošlogodišnjoj ponudi i na korejskom i na globalnom nivou. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment