Tuesday, February 9, 2016

WORLD GONE WILD

Pogledao sam WORLD GONE WILD Lee H. Katzina, MAD MAX rip-off s kraja osamdesetih koji je bolji nego što bi trebalo da bude. Ovaj film iz 1987. godine donosi doprinos par faca koje ća kasnije postati bitne, scenariste Jorgea Zamacone koji je potom napravio ozbiljnu karijeru na televiziji, recimo na seriji HOMICIDE i direktora fotografije Dona Burgessa koji je kasnije radio sa Zemeckison. Obojica su se istakli i u ovom fllmu s tim što je Zamacona pružio značajniji doprinos.

Burgessova fotografija je solidna, robusna, kako se i očekuje od jednog B-filma rađenog u surovim budžetskim okolnostima. Međutim, Zamaconin scenario donosi jednu finu dozu humora i nihilizma koju odlično kanališe Bruce Dern, kao svojevsrni mentor mladom heroju s druge strane zakona kog igra Michael Pare.

Dok je Pare u ovom filmu straight man, Dern je upravo nepredvidivi guru koji meša spiritualnost koja uliva strah u kosti sa lakonskim odnosom prema surovim okolnostima. Nasuprot njih nalazi se Adam Ant, negativac sa predispozicijom ka religijskom organizovanju koji je sticajem nesrežnih okolnosti u post-apokaliptičnom svetu opustošenom nuklearnim holokaustom pronašao Mansonovu bibliju umesto prave i po njoj organizovao svoju bandu tj. verski kult.

Kako bi se sukobili sa svirepim verskim fanatikom, Dern i meštani jedinog mesta na horizontu u kom ima vode okupljaju totalni ološ među kojima je i kanibal koji obećava da će jesti samo meso protivnika i organizuju otpor.

WORLD GONE WILD je u svim aspektima B-produkt i vidno je sastavljen od elemenata drugih uspešnijih filmova, međutim, Zamaconin scenario mu daje jednu svežinu kroz tu crnohumornu vizuru i anarhičnost, pa je i rezultat jedan natprosečan rip-off postapokaliptičnih hitova tog perioda.

Lee H. Katzin je reditelj koji je izgradio reputaciju radeći na televiziji. WORLD GONE WILD ne pokazuje veliki gubitak što se više nije bavio filmom, ali rezultat je izuzetno korektan. Imajući u vidu uslove rada i zahteve produckije ovo je više nego korektan rad.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment