Wednesday, February 11, 2015

THE GIRL FROM JONES BEACH

Pogledao sam THE GIRL FROM JONES BEACH Petera Godfreya, Warnerovu romantičnu komediju iz 1949. godine. IAL DIamond u ovo vreme još uvek nije sarađivao sa Billy Wilderom ali u scenariju za ovaj film, po priči Allena Boretza, prisutan je njegov smisao za humor, igre reči, oštre i efektne dijaloge i preokrete koji na fin komičan način dekonstruišu moderne odnose. 

THE GIRL FROM JONES BEACH je bio assembly-line Warnerov film vrhunski izrade i u svojih skromnih 77 minuta uneo je vrlo duhovitu priču, nadahnutu glumačku igru Ronalda Reagana i Virginie Mayo u glavnim ulogama odnosno Eddieja Brackena i Done Drake kao podršku. Zanimljivo je da ulogu Virginie Mayo inicijalno nije prihvatila tadašnja Warnerova glumica Lauren Bacall koja nije želela da nastupa kao “bathing beauty”. 

Međutim, ovo nije film o bathing beauty i kupaći kostimi o njemu na kraju imaju emancipacijsku dimenziju.

Iz današnje perspektive, vrlo je zanimljiva “seksualna politika” ovog filma. Glavni junak je dizajner koji je u svojim ilustracijama osmislio “ženu iz snova”. Međutim, ona je nastala iz ukrštanaja elemenata dvanaest različitih žena. Kada finansijeri požele da upoznaju tu “devojku iz snova”, ispostavlja se da ona ne postoji, ali dizajner upoznaje mladu učiteljicu koja bi mogla biti baš ta.

Dizajner se zaljubljuje u nju, i kreće da joj se udvara pretvarajući se da mu se sviđaju njeni duša i intelekt, međutim ona postaje frustrirana - želela bi da je on ipak doživljava i kao seksualni objekat.

Diamondov smisao za humor je dovoljno raskošan da fino isprati sve ove promene u odnosima među junacima a Ronald Reagan i Eddie Bracken upros svom B-statusu uspevaju da iznesu ključne humorističke zahvate.

Zanimljivo je da jedan komični set-piece jako podseća na jedan od ključnih iz filma THE MAJOR AND THE MINOR koji su pisali Charles Brackett i Billy Wilder. Diamond će odmeniti Bracketta kao Wilderov prvi saradnik.

Godfrey je bio nenametljivi profesionalac i nije ostvario veliku rediteljsku karijeru ali THE GIRL FORM JONES BEACH je komedija koje se ni neki poznatiji reditelj ne bi postideo. Kasnije, Godfrey se posvetio radu na televiziji.

U slučaju ovog ostvarenja, kapacitet B-filma bio je dovoljan da se I.A.L. Diamond razmahne, a glumci realizuju zamisao. Ovo nije veliki film, niti je imao takvu ambiciju, ali čini sve što može sa svojim dimenzijama.

 * * * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment