Friday, February 20, 2015

TWO GUYS FROM TEXAS

Pogledao sam TWO GUYS FROM TEXAS Davida Butlera, izvanredan Warnerov mjuzikl iz 1948. godine. Scenario su inspirisani pozorišnim komadom napisali I.A.L. Diamond i Allen Boretz. Boretz je imao kraću karijeru jer se pedesetih našao na crnoj listi, a pored scenaristike, radio je i kao brodvejski dramaturg i tekstopisac. Diamond i Boretz su sarađivali i na filmu THE GIRL FROM JONES BEACH iako on nema muzičkih elemenata. Ipak, sve ove produkcije povezuje producentski angažman Alexa Gottlieba.

Gottlieb je vodio Warnerove produkcije iz četrdesetih sa Jackom Carsonom i Dennisom Millerom, i TWO GUYS FROM TEXAS ima niz njegovih obeležja. Jedno od njih je i značajna, ekspresivna scena sna ili fantazije u kojoj junak uspeva da artikuliše svoje probleme ili želje. Već sam pominjao na koji način je Frank Tashlin u SUSAN SLEPT HERE rešio tu scenu, ali u TWO GUYS FROM TEXAS Gottlieb odlazi korak dalje i angažuje Friza Frelenga da scenu fantazije inicirane seansom kod psihoanalitičara uradi kao animaciju sa sve cameo pojavljivanjem Bugs Bunnyja. To je detalj koji ne samo da čini TWO GUYS FROM TEXAS jednom istorijom Warnera u malom već ovom suštinski B-filmu daje producton value skupljeg MGM mjuzikla.

I.A.L. Diamond i Allen Boretz su uradili odličan posao. Samo naizgled priča o dva kabaretska pevača koji zalutaju u Teksas deluje kao lenja premisa za mjuzikl na ranču jer se film postepeno pretvara u vrlo finu farsu i jako duhovitu parodiju vesterna. U nekoliko scena, Carson i Miller dobijaju priliku da lepo dekonstruišu žanr, a parodija nikada ne iskoračuje izvan onoga što diktira sama situacija u kojoj su se zatekli junaci.

David Butler film mahom režira frontalno kako bi izbacio glumce u prvi plan. Fino se služi Technicolorom ali ovo je ukupno uzev manje vizuelno upečatljiva komedija nego recimo IT’S A GREAT FEELING nastala u sličnom aranžmanu.

Carson i Miller su u ovom periodu bili odgovor na seriju Road filmova sa Hopeom i Crosbyjem. Iako, Carson i Miller nikada nisu dostigli slavu i značaj ove dvojice komičara, TWO GUYS FROM TEXAS itekako ima šta da ponudi, i u pogledu pesme, i u pogledu humora, pa i nešto toksičnije komedije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment