Wednesday, February 25, 2015

ALWAYS TOGETHER

Pogledao sam ALWAYS TOGETHER Fredericka De Cordove, posle vrlo kompleksne akcije nabavke u kojoj je Bata uzeo značajnu ulogu. Scenario za ovaj film potpisuju bračni par Henry i Phoebe Ephron (čije će kćeri potom postati još čuvenije holivudske scenaristkinje) i I.A.L. Diamond.

ALWAYS TOGETHER je živahna romantična komedija u produkciji Alexa Gottlieba koja govori o ljubavnom paru čija se dinamika menja kada nevesta nasledi milion dolara. Kada se ispostavi da joj je bogataš na samrti ostavio novac iz enigmatičnih razloga ali da mu je naglo postalo bolje, pokreće se akcija da se taj poklon nekako anulira. Oporavljeni bogataš i njegov advokat počinju da potkopavaju odnos ovih zaručnika.

ALWAYS TOGETHER ima dobru premise u osnovi i dodatno je obogaćuje time što je glavni junak pisac a junakinja je filmofil i ima strašan strah da će joj se život rasplesti kao u nekoj melodrami. Uprkos tome što je ta filmofilska dimenzija mogla biti još korišćena i integrisana u radnju, njeno uvođenje u ovako “lagan sadržaj” je vrlo inovativno za 1947. iz koje datira ovaj film.

Mnoge zvezde Warner Brothersa tog vremena kao Humprhrey Bogart, Dennis Morgan ili Errol Flynn imaju cameo uloge u “filmovima u filmu”, a glumci u glavnim ulogama, iako su deo Warnerove B ili čak C postave, obavljaju vrlo solidan posao.

Diamondov smisao za humor dolazi do izražaja u nekoliko situacija, a Frederick De Cordova sve obogaćuje sa dve-tri izuzetno dobro rešene minijature iz domena fizičkog humora.

Ovaj film po svom dometu i ideji nije zaslužio da bude potpuno potisnut, zaboravljen i nedostupan. Nažalost, činjenica da u njemu igra prilično nepoznata podela učinila je svoje. Ovo je ipak bila star-driven epoha i samo jako veliki kreativni iskoraci omogućavali su da filmovi ostanu dostupni.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment