Monday, February 23, 2015

ROMANCE ON THE HIGH SEAS

Pogledao sam ROMANCE ON THE HIGH SEAS Michaela Curtiza, izuzetno uspešnu romantičnu komediju - mjuzikl u kojoj je dodatne dijaloge pisao I.A.L. Diamond. Curtiz je bio prvoligaški holivudski reditelj i ponos studija Warner u kome je snimao ne samo u svim žanrovima već je u svakom ostavio i značajan trag.

U filmu ROMANCE ON THE HIGH SEAS Doris Day igra jednu od svojih prvih značajnih uloga a Michael Curtiz pokazuje da je potpuno svestan kako režira jednu izuzetno perspektivnu zvezdu i glumačku ikonu za sva vremena.

Zaplet je duhovit, i upekos tome što je mogao da skrene u šupalj vodvilj, Curtiz uspeva da ga pokrene u pravcu melodrame. Diamondove intervencije na planu dijaloga su vidljive i uspele i to je taj visoki nivo humora po kome je on prepoznatljiv. Iako je reč o produkciji Alexa Gottlieba, u ovom filmu nema “scene sna” kao u drugim komedijama koje je on producirao za Warner.

Buzz Berkeley je bio angažovan kao ko-reditelj na scenama mjuzikla i postoji nekoliko zanimljivih ali prilično “mirnih” scena tog tipa, tako da je njegova intervencija ipak relativno nevažna za ukupan utisak koji film ostavlja.

Zanimljiv detalj je razrešenje u kome se odnosi među likovima rasplića koji je dat sa nekoliko zanimljivih elipsi koje pre svega pokazuju to da autori iako se obraćaju gledaocima sa manjim “gledalačkim iskustvom” od današnje publike, prilaze ovoj ciljnoj grupi sa velikim poštovanjem i pretpostavkom da štošta mogu da razumeju. Razrešenje je vrlo elegantno po tome koje sve “nepotrebne” detalje izostavlja i plašim se da bismo danas teško mogli da vidimo tako nešto.

Doris Day je naravno glumica po kojoj će se pamtiti ovaj film ali Jack Carson je pružio odličnu ulogu i napravio neočekivano emotivan lik. Curtiz je bio reditelj visoke klase i ovaj film je samo još jedan od njegovih trijumfa iz Warner Bros ere.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment