Saturday, February 28, 2015

TWO GUYS FROM MILWAUKEE

Pogledao sam TWO GUYS FROM MILWAUKEE Davida Butlera, po scenariju Charlesa Hoffmana i I.A.L. Diamonda. Ovaj film je bio preteča TWO GUYS FROM TEXAS iako zapravo ne dele ništa ni na nivou likova pa čak ni žanra jer MILWAUKEE je komedija bez pevanja. Ipak, dele glavne glumce Jacka Carsona i Dennisa Millera, a zaplet je na liniji dosta čestih srednjeevropskih izliva u tadašnji holivudski film.

Balkanski princ Henri dolazi u posetu Njujorku i odlučuje da provede 24 sata sa običnim svetom. U ta 24 časa pronalazi simpatiju ali i prijatelja za ceo život. Jedini problem - dopala im se ista žena.

Naslov potiče iz zapleta, naime, princ laže da je iz Milvokija kako bi objasnio svoje nesnalaženje u Njujorku a onda pronalazi taksistu koji je poreklom odande i postaje mu prijatelj. Miller i Carson su izvanredni u glavnim ulogama, a Butler vrlo sugestivno u B-uslovima Warnervog filma radi u crno-beloj tehnici.

Humphrey Bogart i Lauren Bacall se pojavljuju u simpatičnoj cameo ulozi i ovaj film je bio jedna od njihovih prvih zajedničkih pojava na ekranu pa je zapamćen i po tome.

Hoffman i Diamond na planu scenariju ovde više gaze u pravcu mejnstrima ali film nije lišen prepoznatljivih diamondovskih intervencija. Alex Gottlieb je producent ali ovog puta opet izostaje značajna scena sna po kojima će njegove kasnije produkcije postati poznate.

MILWAUKEE ima pitomiji, više mejnstrim senzibilitet od TEXASa ali odoleo je zubu vremena. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment