Monday, February 9, 2015

S.O.S. ICEBERG (Garnett)

Pogledao sam SOS ICEBERG Taya Garnetta, američku verziju filma koju su u koprodukciji na Grenlandu snimali Nemci i Ameirikanci. Nemačku verziju režirao je dr Arnold Fanck, čuveni reditelj njihovih bergsfilmova i uopšte priča o sukobu i suživotu čoveka i prirode. Tay Garnett i Fanck su samo delimično koristiliisti materijal i glumce. Ne samo da se dramske scene razlikuju u dve verzije već su i scene u prirodi montirane od različitih dublova, ili drugih uglova kamere u istim situacijama.

Garnettov film nažalost ne uspeva da napravi balans između impresivnih poludokumentarnih snimaka grenlandskih glečera, i faune, i statičnih “tesnih” glumačkih scena. Gluma je anahrona, dileme pred kojima su se junaci nšli nisu dovoljno dobro plasirane, i nažalost, uprkos impresivnim snimcima prirode (koji su takođe kod Garnetta mogli biti bolje iskorišćeni) rezultat je polovičan film.

Carl Laemmle, producent filma se na početku američke verzije zahvaljuje ekipi na godini dana rizičnog rada na Grenlandu gde su čekali da privole na traku tako uzbudljive prizore.

U ulozi mlade letačice koja pokušava da spase arktičke istraživače a na kraju slupa avion i pridruži im se kao neko kome takođe treba pomoć pojavljuje se Leni Riefenstahl a Ernst Udet, čuveni nacistički letač igra samoga sebe. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment