Tuesday, February 17, 2015

BACHELOR FLAT

Pogledao sam BACHELOR FLAT Franka Tashlina. Scenario za ovaj prilično slab film napisali su sami Tashlin i autor komada Budd Grosman. Nažalost, jedina dobra stvar u vezi sa ovim bučnim, napornim i minornim Tashlinovim radom, punim neutemeljenog slapsticka i vodviljske vriske koja nije funkcionionalna i mahom je naporna, jeste sećanje na odličan film SUSAN SLEPT HERE koji je u ovom ostvarenju u najmanju ruku parafraziran.

Ako je SUSAN SLEPT HERE imao nategnutu premisu ali je realizovao vrlo vešto i taktično, onda je BACHELOR FLAT nategnut preko tačke pucanja. Tashlin i Grosman pokazuju da ne znaju šta da rade sa ovom premisom, glumci su podjednako nemoćni, i rezultat je jako slab. 

Pojedini kritičari su kasnije u pojedinim scenama prepoznavali Tashlinov lascivni humor doveden do paroksizma ali u slučaju ovog naslova to je zaista lobovanje, naročito ako imamo u vidu da te koske zbilja nisu tako falusioidne kao što ih posmatraju kritičari.

Terry-Thomas nije prva liga komičara koja može da iznese ovakav film, bez jače autorske podrške, a čak ni Tuesday Weld u ovom filmu nema onaj šarm po kome je decenijama bila poznata.

BACHELOR FLAT iz 1962. je jedan od slabijih Tashlinovih filmova, i zbilja kada se uporedi sa SUSAN SLEPT HERE iz 1954. vidljiv je pad. Međutim, posle BACHELOR FLATa, Tashlin je snimio nekoliko odličnih filmova, koji zbog opšte atmosfere pada nisu dovoljno cenjeni. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment