Friday, February 6, 2015

THE EICHMANN SHOW

Šešelj je gostujući u Ćirilici izneo da je Hag bio zapravo svojevrsna ispravka Nirnberga. Onda bi se na bazi tog poređenja moglo reći da su prenosi iz ICTY zapravo pokušaji da se ponovo značaj snimaka suđenja Eichmannu. 

Naravno događaji na prostoru bivše Jugoslavije su bitno drugačiji od nacizma tako da ne znam koliko su ova poređenja adekvatna, međutim, ono što je sasvim sigurno jeste da prenosi suđenja nisu ni na koji način doprineli širenju “istine” o zločinima i naprotiv povećali su popularnost haških optuženika.

Pogledao sam THE EICHMANN SHOW, BBCjevu rekonstrukciju pokušaja da se prenosi i snima suđenje Eichmannu. Martin Freeman i Anthony LaPaglia glume glavne uloge u ovom TV filmu nastalom po scenariju Simona Blocka. Nažalost, iako ovaj scenario uspeva da napravi i nekakvu sveproživajuću nit priče, i niz ilustrativnih detalja, i ima ideju kako da kroz malu priču ispriča veliku priču, sve to rezultira jednom praznom celinom u kojoj na kraju krajeva ne uspevaju da zažive likovi.

LaPaglijin Leo Hurwitz je kudikamo upečatljiviji kao nabustiti Blacklister koji na kraju ipak uspeva da pokaže svoj talenat i da opravda rizik koji je u njega uložio Milton Fruchtman, ali ukupno uzev, sve što nam na kraju nude likovi je žestok “second hand”.

Martin Freeman je jedva tek korektan u ulozi Miltona Fruchtmana, i više podseča na niz svjih ranijih likova, na Watsona koji asistira LaPaglijim Sherlocku.

Sporadična zadovoljstva THE EICHMANN SHOW prevashodno nudi u deklaartivnim situacijama u kojima junaci diskutuju o značaju svoje istorijske misije. Nažalost, ni pisac ni reditelj, mimo nekoliko zapaćženih dijaloških objašnjenja ne uspevaju da nam prenesu taj epohalni značaj aktivnosti svojih junaka.

Možda je posao Lea Hurwitza i Miltona Fruchtmana bilo preteško efektnije prikazati, ali pored scenariste podbacio je i Paul Andrew Williams, dokazani reditelj od kog se sigurno očekivalo više. Srećom, istorijska priča je dovoljno jaka da čak i na ovom kreativnom leru može naći svoje mesto na programu televizija u decenijama pred nama... 

No comments:

Post a Comment