Sunday, October 5, 2014

GONE GIRL

Pogledao sam GONE GIRL Davida Finchera, ekranizaciju romana Gillian Flynn. Za razliku od prethodnih par filmova, ovaj film nije lišen kratkotrajnih napada vitalnosti, ali Fincherov rukopis je i dalje primarno "mrtva priroda". Štaviše, rekao bih da Fincher sada već zasigurno duže "nije Fincher" kog smo onomad zavoleli nego što je bio "Fincher" iz kanonske faze (ALIEN 3 - FIGHT CLUB). GONE GIRL u svojim fazama kada oživi više liči na sjajne crne komedije Danny De Vita i samo služi kao podsetnik koliko je Danny bitan reditelj.

Međutim, to što Fincher nije Fincher zapravo nije njegova najpogrešnija odluka. Najpogrešnije je to što se on pretvorio u holivudskog Mijača - reditelja koji više nema obzir prema publici ili kvalitetima materijala koji obdelava. GONE GIRL naprosto ne može da izdrži dvoipočasovnu ekranizaciju, naročito se ne može pretvoriti u "uvijenu" studiju muško-ženskih odnosa. Prosto, to je jedan sladak konfekcijski krimić i kao takav je trebalo da ostane u formi stominutnog filma.

Ben Affleck ima iskustva sa lošim imidžom u javnosti i kanališe ga dobro kroz lik sa sličnim nevoljama. Pike je izvanredna kao hitchcockovska a zapravo depalmijanska ili verhoevenovska plavuša, međutim u ovom filmu naprosto nijedna odluka nije doneta do kraja. Affleck i Pike igraju dobro ali film neprestano ima zadršku u odnosu na vlastiti razvoj.

GONE GIRL je ona vrsta kopileta koje proizvode ambiciozni reditelja kada se spoje sa populističkim žanrovskim predloškom, upmarket schlock za one koji ne bi da kusaju pravu stvar a art za one koji za bolje ne znaju. Dakle, uspeh je zagarantovan. Ali, isto tako, kad se podvuče crta ispašće da je Fincher od silnog "autorstva" proveo poslednjih pet godina ekranizujući bestseler-krimiće, praveći nepšto na ničijoj zemlji između slikovnice i filma.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment