Saturday, October 18, 2014

THE PURGE: ANARCHY

Pogledao sam THE PURGE: ANARCHY Jamesa DeMonacam bitno unapređenje u odnosu na prvi film. DeMonaco, scenarista prvog dela, sada se izborio i ta mesto reditelja i snimio je dijametralno suprotan film. Dok je prvi bio tipičan Blumhouse high conept sa grupom ljudi zarobljenih u kući tokom dvanaest sati dopuštenog kršenja svih zakona, junaci su sada na ulicama.

Isto tako, high concept je i dalje prisutan ali u potpuno drugoj formi. Naime, ovog puta koncept je rediteljski i ogleda se u tome da se DeMonaco nadovezuje na Hillov WARRIORS i Carpenterove ESCAPE FROM NEW YORK i ASSAULT ON PRECINCT 13 (čiji rimejk je i pisao za Richeta) i kombinuje poteru opustelim ulicama sa visokoestetizovanom progoniteljima i otvorenim socijalnim komentarom koji je kao i kod Carpentera, na nivou dečačke poezije, istovremeno znači sve i ne znači ništa, ali u najpozitivnijem smislu ove definicije.

ANARCHY je energično postavljen sa živošću B-filma u kome se nova pozicija kamere više ceni nego novi dubl. Frank Grillo je solidan kao DeMonacova zamena za Kurta Russella a ostatak podele je izrazito kompetentan.

Oslanjanje na 80s uzore omogućuje DeMonacu da se izdigne iznad niskog budžeta i da sporadično neuverljivu scenografiju u eksterijeru transformiše iz omaške u estetski stav.

ANARCHY je film čija recepcija umnogome zavisi od sklonosti ka tradicijama autorskog exploitiaiona osamdesetih. Tim pre je original imao sve predispozicije da bude bolji ali nije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment