Sunday, October 26, 2014

MERCY

MERCY Petera Cronwella je jedan od onih filmova koji imaju puno problema ali postoji ravan u kojoj mogu imati izuzetno leu funkciju. Ova adaptacija Kingove kratke priče GRAMMA je nepretenciozan spielbergovsko-kingovski horor za decu. Naravno, teško je da će baš mala deca gledati ovaj film ali kod osnovnoškolske dece ovo može biti intersantan gateway drug pre nego što se navuku na nešto jače.

Osnovni adut Cornwellovog filma su pre svega glumci. Dečak Chandler Riggs je sjajan u glavnoj ulozi a Mark Duplass fino kanališe lik vitalnog i snažno traumatizovanog rođaka, u jednom mejnstrim ključu.

Glumci čine da se publika veže za ovaj dosta dinamičan vid izlaganja priče u kome ima i lavkraftovskih pojava, i imaginarnih prijatelja i prodaje duše i jump scareova i preokreta i izdaja, i svega što treba. Nijedan od ovih elemenata nije produbljen sa punim ubeđenjem ali mi je taj nepretenciozan ton ovog filma u spoju sa trajanjem od 78 minuta zapravo prijao.

Čini mi se da je Cornwell mudro prepoznao da ovo nije film za neke veće umetničke ambicije i onda se latio efikasne i pitke egzekucije poznatih figura. Na kraju je snimio možda i bolji film od mnogih koji su krenuli sa velikom pretenzijom a na kraju pružilči mučne rezultate, da ne kažem "gorke plodove".

Blumhouse i McG kao koproducent su ovog puta snimili film koji tretira horor kao omladinsku zabavu, i na sve se nisu obratili fanovima već neiiciranima. Meni je krajnji rezultat bio zabavniji od mnogih izvikanih naslova poput CONJURING koji su završili u bioskopu za razliku od ovog.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment