Monday, March 17, 2014

THE ILLUSIONIST

Pogledao sam THE ILLUSIONIST, adaptaciju nagrađene priče Stevena Milllhausera koju je napisao i režirao Neil Burger. Reč je o simpatičnom filmu koji nažalost ne uspeva da se u potpunosti oslobodi problema filmova o mađioničarima. Ovde međutim nije toliki problem u tome što je magiju delikatno prikazati na filmu već u mnogo prozaičnijoj ravni. Naime, ono što je glavni preokret u priči postaje očigledno negde oko polovine filma i ne bih čak rekao ni da su autori želeli da nam to naročito sakriju. Međutim, kada se taj preokret razjasni, nema nikakve nadogradnje koja bi to mogla da opravda i film se u drugoj polovini pretvori u ravnu egzekcuiju nekog plana čiji smisao nam je jasan ali ostajemo uskraćeni za njegove "sočne" delove.

Burger izbegava da u nekoliko ključnih momenata i odgovori na presudna pitanja koja zanimaju i gledaoce ali i junake filma i njegova ambivalentnost nažalost ne doprinosi kvalitetu ili nekoj "zdravoj" upitanosti gledalaca.

Ed Norton u glavnoj ulozi deluje dosta letargično i nema one energije i intelekta koje on inače pruža. Otud je uspeh ovog filma na blagajnama relativno iznenađenje, ako imamo u vidu da ga je Norton svojom glavnom ulogom dosta gurnuo u pravcu indie senzibiliteta. Paul Giamatti se pak kreće dosta jasnim stazama očekivanog.

Sama rediteljska egzekucija je solidna i namerno arhaizirana tako da joj i odgovara snimanje na lokaciji u Pragu gde je iskorišćena autentičnost raznih objekata.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment