Saturday, March 22, 2014

13 SINS

Pogledao sam 13 SINS Daniela Stamma, rimejk tajlandskog filma u produkciji Jasona Bluma, velikog afirmatora microbudget horora poslednjih godina. 13 SINS nije skup film, ali nije microbudget, međutim ima high concept za koji je jasno zašto je Blumu i njegovim saradnicima bio zanimljiv.

Stamm sa ovim filmom nije uspeo da se dokopa bioskopa i razlozi za to su jasni. Naprosto, 13 SINS previše liči na B-film da bi se našao u današnjim bioskopima. U domenu B-filma pak, možemo reći da nije o ostvarenju onog dometa koji je proslavio ovu formu, ali radi se o prilično korektnom filmu kome nedostaju harizmatičniji glavni glumac i nešto veća identifikacija sa junakom i njegovim problemom.

Ipak, film deluje relativno inspirisano i duhovito (pretpostavljam da tajlandski izvornik ima veze sa tim) i Stamm uspeva da siuacije sa kojima se glavni juank suočava udalji od generic trilerske teritorije. Naravno, ima tu i krvoprolića i gross outa, ali prepreke sa kojima se suočava su u principu kreativnije od onoga što bi se moglo očekivati od naslova sa užeglim dilemama (tipa, da li junak može da nekoga ubije i sl.)

Stammova egzekucija je korektna, ali mislim da je mogla biti i kreativnija. Lokacije su takođe u pojedinim slučajevima mogle biti živopisnije, filmu nedostaje realističnosti i vibrantnosti.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment