Tuesday, March 4, 2014

KAPRINGEN

edan od bajatijih filmova na ovogodišnjem FESTu je KAPRINGEN Tobiasa Liedholma. Gledao sam ga još pre godinu i po dana. Reč je o CAPTAIN PHILLIPSu pre CAPTAIN PHILLIPSa, priči o danskom brodu koji zaposednu somalijski pirati i pregovorima o oslobađanju odnosno agoniji oettih koji uslede. Za razliku od Greengrassa koji loše koristi paralelnu radnju u svom filmu i na neki način previše otvara svoje karte, Liedholm vrlo vešto kortsi paralelnu radnju i sjajno "krije" određene informacije u priči čime podiže osećaj napetosti.

Zanimljivo je da su Somalijci kod Greengrassa mnogo živopsinije prikazani i sa više razumevanja nego kod Liedholma, ali je Danac sa druge strane mnogo zanimljivije prikazao Zapadnjake. Reklo bi se da je odnos američkog i danskog filma potpuno suprotan "očekivanmoj podeli posla".

KAPRINGEN nije veliki film i nema tako "veliku" ambiciju kao Greengrass, u podeli su mahom danski TV glumci od kojih neke znamo iz serija BORGEN i BRON, međutim vrlo je solidan i zanimljiv, sa maksimalno iskorišćenom kamernom atmosferom koja objedinjuje korporativne kancelarije na kopnu i oteti brod na moru.

Unutar programa FOKUS SKANDINAVIJA na FESTu, ovo je daleko najkvalitetniji film.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment