Monday, March 3, 2014

GATEN RAGNAROK

Pogledao sam GATEN RAGNAROK Mikkela Braenne Sandemosea, spilbergovski film iz norveško-švedkse produkcije. Ovo je jedan od onih filmova koji nastanu van Amerike kada se pogleda neki Amblinov naslov a onda se autori upitaju "Zašto i mi ne bismo ovako, samo sa lokalnim obeležjima i tradicijom?"

Očigledno može, i ovo je vrsta filma koja može imati i internacionalnu sudbinu. Nažalost, da li je to stvar kulture, mentaliteta ili nešto drugo, tek GATEN RAGNAROK nema onako živopisne likove, naročito među decom kao što su imali Amblin filmovi, a što je vrlo dobro uspeo da sumira JJ Abrams u filmu SUPER 8. S druge strane, iako je struktura porodice koja je u centru priče vrlo slična amblinovskim porodicama (otac udovac, dvoje dece - ćerka u pubertetu & sin mali avanturista) u njoj nema onog potrebnog dramskog sukoba, nema istinske traume koja se prevazilazi kroz avanturu.

GATEN RAGNAROK se bavi premisom da Ragnarok nije mit već istorija, ali na kraju tu premisu ne produbljuje na neki epski način već se lagano pretvara u creature feature. Otud GATEN RAGNAROK najpre degeneriše u svojevrsni nordijski JURASSIC PARK. Donosi nekoliko vrlo zanimljivo realizovanih scena i nažalost šteta je što finale filma nije spektakularnije i kreativnije postavljeno.

Dakle, GATEN RAGNAROK pati od dosta dečjih bolesti ali je Sandemose na dobrom putu, i u svom drugom filmu pokazuje napredak u odnosu na debi.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment