Tuesday, March 11, 2014

LA POSESION DE EMMA EVANS

Pogledao sam vrlo simpatičan španski horor LA POSESION DE EMMA EVANS Manuela Carballa. Reč je o vrlo klasičnoj EXORCIST-like postavci ali sa par lepih osveženja sa kojima Carballo pokazuje da je vešt reditelj. Ono po čemu se LA POSESION DE EMMA EVANS razlikuje od drugih filmova ove vrste jeste da posednutost gleda iz vizure žrtve i da se ceo incident percipira kao vrlo ozbiljna lična trauma. Drugi zanimljiv detalj jeste Carballov realistički postupak kojim on pokušava da stvari gurne više u pravcu porodične drame ali sa brojnim ripper sekvencama, košmarima, cepanjem ličnosti na kriške, klanjima, telekinezama itd.

Carballo uspeva da vešto stvori i efekat da se film dešava u Engleskoj, iako kao i THE RETURNED ima sličan efekat blage distance u odnosu na tipičan angosaksonski film, ali to ne smeta.

Ono što je najvažnije jeste da Carballo dobro spaja porodičnu dramu, relističke nijanse i horor o zaposednutosti. U tom smislu, najveći uspeh i jeste taj realistički pristup petparačkim premisama. U svakom slučaju iako EXORCISMUS nije klasik novog španskog žanrovskog filma, definitivno pokazuje da je Carballo jedan od najkonzistentnijih reditelja na toj sceni i pouzdani čovek kompanije Filmax.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment