Sunday, March 9, 2014

NONO HET ZIGZAG KIND

Pogledao sam NONO HET ZIGZAG KIND zanimljivu holandsku ekranizaciju romana Davida Grossmana u režiji Vincenta Bala. Bal nudi vrlo ekspresivan rediteljski pristup u ekranizaciji proze. Iako nisam čitao roman kroz Balovu režiju, inače vrlo filmičnu i zanimljivu u kinestetičkom pogledu, uspevam da rekonstruišem ono što je Grossmanova proza nudila. Očigledno je Bal vrlo darovit pripovedač sperman za eksperimente i ako imamo u vidu da je ovaj film ipak namenjen deci i mladima, vrlo je zanimljivo pitanje koliko je ovaj filmski jezik uspeo da iskomunicira sa njima.

Rečju, Bal je odlično dočarao svet iz dečje vizure ali je pitanje da li je tu vizuru uspeo i da približi deci. Nadam se da jeste, jer NONO HET ZIGZAG KIND u svom rediteljskom konceptu derfinitivno jako dobro funkcioniše za stariju publiku i u određenom filmofilskom pogledu nudi čak i dosta toga novog.

Ipak, priča je prevashodno namenjena deci mada filmofili imaju u čemu da uživaju. Pored Balovih sjajnih rediteljskih rešenja, tu je i odlična rekonstrukcija epohe, i Euro-Crime estetike sa sve omažima Bavinom DIABOLIKu. Glumačka poela je takođe sjajna a Bal uspeva da opravda očigledno producentsku uslovnost da se u znatnom delu filma razgovara na engleskom zbog jezičkih barijera.

Grossman je inače izdavan u Srbiji ali koliko vidim ovaj roman kod nas nije objavljen.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment