Monday, March 3, 2014

ANTBOY

Pogledao sam ANTBOY Aska Hasselbalcha, ekranizaciju dečje knjige Kenneth Boegh Andersena. Ovaj film se ne razlikuje puno od onoga što sugeriše naslov - reč je o superherojskoj priči, glavni junak je dečak koji svoje supermoći duguje ujedu toksičnog mrava.

Uprkos vrlo rudimentarnoj, skoro detinjastoj priči, Hasselalch je uspeo da napravi vrlo šarmantan dečji film, priču o dečaku kome u životu počinje da se dešava superherojski film, sa sve sidekickom, supervillainom i naravno stripovima po čijem se uzoru svi ponašaju.

ANTBOY je u određenom smislu kao KICK ASS za decu, ta tom razlikom što kod Hasselbalcha junaci zaista imaju supermoći, koliko god njihovo ponašanje bilo indukovano uticajem superherojskog stripa i filma.

Naravno treba imati na umu da su reference u ANTBOYu prilagođene deci, dakle ne treba očekivati puno toga dubljeg od recimo svesti da već postoji Marvelov ANT-MAN.

Inače, kad smo već kod ANT-MANa, Hasselbalch po svom stilu deluje kao danski Edgar Wright i mislim da bi na njega trebalo obratiti pažnju.

Naročito efektan segment filma je glumačka podela. Deca su sjajno odabrana, simpatična su ali sposobna da kanališu sve ono što treba na ovom herojskom putu.

ANTBOY je verovatno namenjen nešto mlađoj deci od SKY HIGH Mike Mitchella. I to treba ukalkluisati tokom gledanja. Ipak, spada u onaj red uspelih filmova o superherojima koji su snimljeni po uzoru na stripove ali nisu snimljeni po njima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment