Wednesday, March 5, 2014

MANDARIINID

Pogledao sam MANDARIINID Zaze Urušadzea. Reč je o politički korektnom filmu smeštenom u 1992. tokom rata u Abhaziji. Po nacionalnoj strukturi likova, film jako podseća na filmove iz bivše SFRJ, recimo na NIČIJU ZEMLJU. Ovog puta moralni centar filma čine dvojica Estonaca (sovjetskih Slovenaca) koji marljivo gaje mandarine u Abhaziji, dok oko njih "balkanizovani" lokalci, Gruzini i Rusi ratuju.

U jednom trenutku ruski plaćenik iz Čečenije i njegov suparnik završavaju kao ranjenici kod jednog od Estonaca u kući. Tu on mora da moderira njihov konflikt i postepeno ih senzibilizira za miroljubivu koegzistenciju, upoznaje ih sa tim da je "brat mio, koje vjere bio" i sličnim opštim mestima.

MANDARIINID je film koji je sav sačinjen od opštih mesta. Iako su ga radili ljudi koji bi mogli biti sdubjektivni prema konfliktu, ekstremno je politički korektan i po odvratnosti nekih rešenja podseća na neke ex-jugoslovenske filmove kao što je TURNEJA (npr. gruzijski vojnik inače radi kao glumac u Tbilisiju) sa tom razlikom što filmovi iz ostataka SFRJ nikada nisu bili "politički korektni prema Srbima". MANDARIINID barem u tom smislu stvarno ne emituje nikakav stav.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment