Wednesday, March 26, 2014

GRUDGE MATCH

Pogledao sam GRUDGE MATCH Petera Segala, gotovo čudesni primer jedne nule od filma koja uprkos zabavnom konceptu, potvrđenom reditelju, IDEALNOJ glumačkoj podeli uspeva da bude samo jedna nula, čak ne ni užasan film. Odavno nisam primetio film koji uspeva da do te mere ne izazove nikakvu reakciju, što naravno rezultira nepovoljnijim utiskom od onog koji bi se dobio i posle najtežeg promašaja.

Segalov film se bavi hipotetičkim grudge mečom između Jake La Motte i Rockyja Balboe i uspeva da dovede De Nira i Stallonea, ne samo da ih igraju, već da svesno i bez stida aludiraju na te junake. Ako ste mislili da je De Nirov mafijaš koji prepričava GOODFELLAS iz Bessonovog filma MALAVITA bestidno bookendovanje junaka, onda treba videti GRUDGE MATCH u kome je Jake La Motta praktično preslikan s tim što se Kim Basinger pojavljuje umesto Cathy Moriarty. Isto važi i za Rocky Balbou. Samo su imena izmenjena, što je šteta, jer bi naslov ROCKY VS JAKE bio zanimljiv. Uostalom, Rocky Balboa je toliko prostituisan u nastavcima da je jedina prepreka to što je La Motta stvarna ličnost.

No, ako sad apstrahujemo činjenicu da De Niro i Stallone igraju stare likove, neka vrsta showdowna među njima je zanimljiva, u najmanju ruku stilski, kao sudar dva stila, realizma i pseudorealističke bajke, Scorsesea i Avildsena, pa makar se to radilo u formi totalne karikature.

Međutim, GRUDGE MATCH prvo nije karikatura, nije čak ni komedija. Malo scena u ovom filmu je uopšte koncipirano da bude smešno, nema gegova, sve je vrlo pitomo i ravno. S druge strane, likovi su previše površno postavljeni da bi se ovaj film mogao razumeti kao nekakva melodrama, ozbiljna ili neozbiljna jer naprosto nema pravog dramskog sukoba.

Tako, GRUDGE MATCH ostaje negde zarobljen između dva žanra, nesposoban da zagrebe ispod površine. Pored prilično ravnog, rekao bih čak očajno nerazvijenog scenarija, problem ipak ostaje režija. Inače vrlo pouzdani Segal ovog puta ne zna kakav film pravi. Ne udubljuje se u situacije da bi stvorio melodramu, ne režira gegove da bi ovo bila makar i neuspela komedija, i po toj letargičnosti, GRUDGE MATCH najviše podseća na povratnički film ROCKY BALBOA.

Paradoksalno, scena boksa u finišu filma uspeva da bude relativno uspela i da žanrovski ipak opredeli film, u pravcu melodrame. Šteta je što je film prodavan kao komedija. I što su u priličnom delu ekipe bili ubeđeni da snimaju komediju.

GRUDGE MATCH je propuštena prilika da se snimi pristojan pokušaj dekadentnog crossovera, sa svim uslovima da bude makar na nekom nivou zanimljiv. I to u podžanru bokserskog/borilačkog filma u kome je teško napraviti promašaj.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment